Etna – Espresso

In massa te produceren componenten voor espressomachines

Het begin

ETNA Vending Technology wilde met een bestaand technisch platform een nieuwe lijn espressomachines lanceren. ETNA nodigde drie toonaangevende Nederlandse ontwerpbureaus uit voor een pitch.

WeLLDesign begon dit project met een uitgebreid marktonderzoek en ontwikkelde een uitgekiende design strategie. Dit vormde de basis voor een hele matrix van mogelijke concepten.

 

Winnend idee

Door de modulaire technische opbouw is het mogelijk te variƫren met volledig van elkaar afwijkende design concepten. De uitkomst bestond uit drie nieuwe technische mogelijkheden. Deze waren uitgezet tegen drie bij verschillende merken passende vormgevingsrichtingen, gesplitst in wederom drie versies voor de low-end, mid-end en high-end markt.

Etna design matrix, koffie ontwerp

Strategic Design, productontwerp
Espresso machine design als resultaat van de design matrix

Met deze matrix van negen verschillende concepten kon ETNA drie verschillende marktpartijen benaderen. Hiermee werd Melitta als klant gewonnen. Als winnaar van de pitch kreeg WeLLDesign de opdracht om vormgeving van de behuizingen van Melitta espressoapparaten tot goed in massa te produceren onderdelen uit te werken.

Strategic design, prototyping

Het ontwerp van enkele van uit deze matrix gevormde expressomachines wordt nu nog steeds toegepast in de machines van Melitta.