Tegnis – DCU

Preventing energy wastage by single room climate regulation

1
Design brief

Traditionele centrale verwarming en luchtverversing kenmerken zich door een warmtebron c.q. motor die in 90% van de situaties overcapaciteit heeft. Energieverspilling dus. Bovendien gaat in de leidingen veel energie verloren. De decentrale units (DCU) van Tegnis stemmen de warmte- en verversingsvraag gericht af op de ruimte waarin ze staan. WeLLDesign is intensief betrokken bij de productontwikkeling van het concept tot een industrieel, in serie te produceren systeem.

2
Industrieel ontwerp

Via de gebruikelijke fasering van proof of concept, functiemodel, productprototype en productieprotype zijn de systemen ontwikkeld en getest. In elke fase vindt een hogere graad van detaillering plaats tot het niveau dat het productierijp is. Het principe is dat je pas dan de details voor productie gaat ontwikkelen als het systeem zich middels tests heeft bewezen.

Een van de principiële keuzes is de toepassing van een EPP vormdeel waarin componenten geklikt worden en de luchtgeleiding en lucht- en condensdichtheid wordt gerealiseerd.

Detailafbeelding van de DCU. Met het gebruik van geluidsarme ventilator wordt een fijne leefomgeving gecreëerd, stil genoeg voor toepassing in slaapkamers.

Met het gebruik van geluidsarme ventilator wordt een fijne leefomgeving gecreëerd, stil genoeg voor toepassing in slaapkamers. Een glasfront geeft het product een strak en hoogwaardig uiterlijk en maakt het mogelijk om het product te personaliseren.

3
Het product

De Decentrale Unit (DCU) van Tegnis is een slim en gecombineerd apparaat om per woonruimte de verwarming, koeling en luchtverversing met luchtzuivering te verzorgen. De DCU wordt toegepast in nieuwbouwwoningen en ter vervanging van een bestaand verwarmingssysteem en ventilatiesysteem. De decentrale werking van de DCU zorgt ervoor dat het klimaat per ruimte wordt geregeld en heeft als voordeel dat energieverspilling door het onnodig transporteren van warmte door een huis en het verwarmen van niet gebruikte ruimtes wordt voorkomen.

De binnenkant van de DCU
De DCU in context