Vervangende nieuwbouw

The metamorphosis of a street

Renoveren of vervangen? Soms is het volstrekt duidelijk, maar bij al de eengezins- en portiekwoningen die in principe in aanmerking komen voor een Nul op de Meter (NOM) renovatie is dat maar de vraag. NOM werkt alleen energetisch goed als ook de buren meedoen en dat hoeft niet het geval te zijn. NOM is nu nog te duur en kan alleen naar de gewenste prijs als er industrieel wordt gedacht en dus projectoverschrijdend wordt geĆÆnvesteerd in systematische productontwikkeling en productiemiddelen. Daarvoor zal ook veel meer moeten worden samengewerkt.

Bij vervangende nieuwbouw wordt 1 voor 1 een huis gesloopt en vervangen door een op zichzelf staand autonoom huis. Een nieuw huis dat energie-leverend, circulair en adaptief is. Als de buren niet meedoen heeft dat huis toch de optimale thermische isolatie en het gehele gebouw is opgebouwd uit eigentijdse materialen, systemen, indeling en uitrusting. Met een industriƫle aanpak is dan in vergelijking met NOM een beter en goedkoper product te realiseren.

WeLL Design heeft ‘vervanging’ bestudeerd en bij verreweg de meeste woningen gebouwd in de jaren 60 – 80 is dit technisch mogelijk en binnen 1 week te realiseren. Een dergelijke aanpak vereist samenwerking en innovatie bevorderende regelgeving door overheden: bijvoorbeeld de eis dat binnen een week een woning vervangen moet worden om overlast voor de buren te beperken.

Het zal een verder transitie betekenen van bouwnijverheid naar bouwindustrie met grote exportkansen en straten zullen op een aangename wijze kunnen transformeren.

  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
  • slider
Contact informatie